Kočárek - šátek - nosítko? Nechte miminko si vybrat

Je lepší vozit nebo nosit? Nechte miminko si vybrat

Při shánění dětské výbavičky dříve či později padne zásadní otázka. Pořídíme kočárek nebo i něco na nošení? Pokud počítáte jen s kočárkem nebo patříte mezi rodiče, kteří do teď výhradně vozili, zbystřete. Možná se totiž připravujete o velký „zlepšovák“ v péči o miminko. Kočárek bezvadně poslouží jako transportní prostředek, na některé věci je ale krátký.
Kdy je šátek nenahraditelný? Jednoznačně tehdy, když dítě potřebuje blízkost rodiče. Při problémech s laktací, bolavém bříšku nebo když se plačtivé miminko nenechá odložit. Blízkost a teplo v náručí prostě fungují na kdejakou nesnáz. Tím ale jeho využití nekončí.
Šátek se všude vejde, je vždy po ruce a venku se dá kombinovat s kočárkem podle potřeby. Miminko pláče a už ho nebaví být v kočárku? Cesta je kamenitá a radši byste dítě poponesli? Žádný problém, navážete ho do šátku a výlet pokračuje dál.

Vstupní investice se vyplatí

Rozšířit základní výbavičku o šátek není tak nákladné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kvalitní šátek vydrží klidně celé nosící období, kdežto kočárků potřebujete postupně několik typů. Pokud jste do teď pouze vozili a myslíte si, že miminku by nošení prospělo, nebojte se to vyzkoušet. S velkou pravděpodobností si blízký kontakt a pohodlí zamilujete jak vy, tak děťátko.

Nošení v šátku miminko uklidní, rodičům uvolní ruce

Krásné začátky s miminkem si přejí prožít všichni rodiče. Co když je ale novorozené miminko plačtivé nebo potřebuje být stále na rukou? V takovém případě sáhněte po šátku a začněte nosit! Šátek navodí miminku pocit bezpečí a vám usnadní každodenní fungování.
Navázat si dítě pohodlně do šátku není objevem posledních let. Tuto „vychytávku“ používaly už naše prababičky. Zkušenosti mnohých rodičů ukazují, že s děťátkem v šátku se dá uvařit, vyprat nebo odbavit staršího sourozence do školy. Nošení ale především prospívá miminku, které vnímá láskyplnou náruč.

Šátkování jen pro alternativní rodiče? Už dávno ne ;)

Předsudky kolem šátkování pomalu mizí a jako něco běžného je berou už i pediatři. Mnoho dětských lékařů maminky s šátkem vítá, protože klidné miminko je snazší vyšetřit. Nošeným dětem navíc poloha pomáhá se zažíváním a předchází kolikám.
Rodiče se někdy obávají, zda by děťátko zvládli do šátku vůbec navázat. Více než slovní popis pomohou v začátcích videonávody na internetu. K našim šátkům dostanete brožuru s informacemi o nošení dětí a návodem k uvázání základního úvazu, kterým je kříž s kapsou uvnitř. Videa a tipy pro nošení najdete i na našem webu a YouTube kanálu. Podívejte se třeba na návod jednoduchého kříže s kapsou uvnitř, který je vhodný pro novorozence.

... a jak šátek pro sebe a svoje miminko vybrat?

Zaujalo vás nošení, ale nevíte, podle čeho šátek vybírat? Pro nejmenší miminka nejvíce užijete měkké a hebké šátky nižší gramáže, dobře poslouží také univerzální typy šátků vhodné pro nošení i větších dětí. U nás v Loku She najdete obě možnosti v úžasné kombinaci vzorů a barev. Víc o tom, jak vybrat šátek píšeme v rubrice O nošení dětí v článku Jak vybrat první šátek na nošení dětí.