Tencel: jemný, pohodlný a k přírodě přátelský materiál

Pro koho je tento báječný materiál vhodný? Jak je to s pohodlím a jeho vlastnostmi?

Tencel je v mnoha ohledech báječné vlákno - my ho ale milujeme zejména proto, že dává šátkům úžasnou měkkost a jemnost. Šátky s Tencelem jsou měkké a splývavé, mít je v ruce je trochu jako držet velmi příjemný vodopád. Což zní možná praštěně, těžko se to vyjadřuje. Nejlepší je to zažít na vlastní kůži (a pak nám napište, jaké to je ;).

IMG_0537

Je to materiál, který v horkých letních dnech opravdu oceníte. Ve srovnání s bavlnou je schopný absorbovat až o polovinu více vlhkosti a rovnoměrně ji rozvádí - díky tomu delší dobu nepůsobí jako mokrý. Voda se z něj také lépe odpařuje, díky čemuž Tencel působí antibakteriálně.

Kromě toho, že je hebký, se Tencel krásně leskne, což dává šátkům s ním zvláštní nádech. Třeba zelenkavý Bird Garden Mint má v sobě ještě odstín stříbřité..

Díky své měkkosti je většina šátků s Tencelem velmi vhodná pro malá miminka. Krásně se s nimi váže začínajícím rodičům, jsou to šátky, které nedrhnou a na snadno se dotahují. Existují ale i šátky s Tencelem vhodné i pro těžká batolata. Patří mezi ně například šátky Navis vyznačující se vzdušnou dutinkovou vazbou nebo robustní Silvan Flos

Byla by škoda nechat Tencel jen na léto - výborně funguje i v typicky zimních šátcích jako je třeba Soffa Steel nebo Sapphire. Merino jim dává hřejivost, Tencel jako splývavost a odolnost.

Surovinou pro výrobu Tencelu je dřevo eukalyptů. Tencel se vyrábí bez použití toxických látek. Jeho výroba je mnohem méně náročná na spotřebu energie a vody než výroba většiny textilních vláken, ne nadarmo se mu tedy přezdívá “zelené vlákno”. Na naše šátky používáme Tencel od rakouské firmy Lenzing, která za jeho výrobu obdržela evropské označení ECO-Label. To znamená, že v procesu výroby nejsou používány žádné toxické látky ani chlór a že dřevo pro výrobu pochází z porostů obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem.