Jak vybrat šátek jako dárek?

Milí muži (a tatínkové malých miminek nebo tátové v očekávání)...

a také milé babičky, milí kolegové, kteří chcete své těhotné kolegyni koupit hezký dárek.... zkrátka milí lidé!

Chcete někomu jinému (ženě, dceři, snaše, kolegyni) koupit šátek na nošení dětí a nevíte, jak na to? Pak je tento článek pro vás ;)

  • Možná se také ptáte, jestli je šátek dobrý nápad, když už má miminko připravený kočárek. Probereme to
  • Možná si říkáte, no jo, to zní dobře, ale proč to proboha stojí tolik peněz, nestačil by nějaký za pětistovku? Vysvětlíme. 
  • Možná jste se zarazili jste se na tom, že nevíte, jakou zvolit barvu, velikost nebo dokonce materiál. Čtěte dál, dozvíte se to. 
  • Možná už vaše žena/dcera/snacha/kolegyně doma nějaký šátek má a nosí! I pro vás budeme mít tipy na věci, které jí udělají radost (a které celkem určitě nemá). 
  • A možná se vám zdá vázání složité a váháte, jestli to zvládne obyčejný smrtelník, který neprošel skautským výcvikem ve vázání uzlů. Nebojte, zvládne. A my vám poradíme, kde všude můžete při potížích hledat pomoc.

Proč je šátek na nošení dětí skvělá věc (a záchrana nervů celé rodiny)

Když se řekne mimino, tak jako by se taky řeklo: probdělé noci, pláč a nervy na dranc. Co kdybychom vám ale prozradili, že existují způsoby, jak tohle všechno vyřešit nebo aspoň zredukovat na co nejmenší míru? Už před 30 lety vědci objevili, že čím víc se děti nosí, tím méně pláčou (a tím líp taky spí a prospívají). Rovnou vám řekneme, že čím méně dítě pláče, tím spokojenější bude vaše žena i vy. Spokojené dítě v člověku vzbuzuje pocit, že je fakt dobrý rodič.

Nosit miminko je tedy prima. Jen to dost zaměstná obě ruce. To je super, pokud jste kulturista nebo z jakéhokoli jiného důvodu chcete mít mohutné bicepsy. Nevýhoda je, že skoro nic neuděláte. Pokud ovšem miminko zavážete do šátku, budete pořád mít spokojené dítě a jako bonus navíc dvě volné ruce

Nošení vám uvolní i nohy. Možná už jste zjistili, že s kočárkem je spousta cest a výletů passé a že i obyčejná cesta na nákup může být docela velké a namáhavé dobrodružství, pokud jsou v cestě schody. S šátkem nic takového řešit nemusíte. Prostě jdete, kam chcete. Do lesa, na rozhlednu, kamkoli do obchodu. A nemusíte pořád řešit, že miminko pláče, protože má hlad (v šátku u mámy se může pohodlně a v teple nakojit!) nebo prostě proto, že chce být u vás (což je normální).

Takže abychom si to shrnuli: nošení v šátku = spokojené dítě, volné ruce, volné nohy, spokojení rodiče.

ahoy005

Proboha, to je jich TOLIK? Nestačil by prostě jeden?

Oukej, říkáte si, přesvědčily jsme vás, že šátek je prima věc. Možná už jste byl/a u nás v e-shopu s tím, že zbytek článku dočítat nemusíte, ale narazil jste na to, že je tam hodně šátků na výběr. Liší se barvou, délkou, cenou, vzorem, materiálem. 

Pokud nad tím nechcete moc přemýšlet, máme tu pro vás opět jednoduché a dobré řešení: pořiďte šátek ze 100% bavlny v neutrální barvě (šedá ještě nikdy nic nezkazila). Třeba Bird Garden Grey od nás z e-shopu je zaručený trhák (takže ho někdy ani nestačíme dotkávat).

Pokud nad tím chcete přemýšlet víc, pojďme se na to podívat z různých hledisek:

  1. Barva. Tady bude nejlepší prohlédnout si budoucí obdarovanou a soustředit se na to, v jakých barvách chodí ráda oblečená (doporučujeme zaměřit se na barvu triček a svetrů) - a takovou zvolit. Případně se můžete poradit s kamarádkou (dobrý nápad zejména v případě, že si nejste jistí, jak vypadá lososová, fuchsiová nebo tyrkysová).
  2. Materiál. 100% bavlna je opět sázka na jistotu. Snadno se pere, vydrží ledacos a je příjemná. Pokud máte dítě už větší nebo pokud vaše žena už doma jeden šátek má, zkuste šátek s příměsí merino vlny. Je měkkoučký a opravdu pohodlný, v zimě krásně hřeje, v létě se zase hodí termoregulační vlastnosti vlny. Merino, které používáme my, navíc nepotřebuje žádnou zvláštní péči - prostě ho vyperete v pračce a je to. Moc příjemné jsou šátky s příměsí Tencelu. Je jemný, splývavý, příjemný. Velmi luxusní je hedvábí, které často používáme v kombinaci s merino vlnou. Má přirozený lesk, je pevné a lehounké. Výsledek je úžasný!
  3. Velikost - úplně polopaticky. Nejdřív jděte do skříně budoucí obdarované (můžete-li) a podívejte se na cedulky na oblečení (chcete čísla jako je 34, 36, 38, 40 a tak - pokud je tam číslo 30, 40 nebo 60 plovoucí ve vodní lázni, hledejte jinou cedulku, takhle se týká praní). Máte-li ženu drobnou a štíhlou a na oblečení jste našel cedulku s písmenem “S” nebo číslem 36 a méně, pořiďte jí velikost 5. Pokud má na oblečení cedulky s písmeny “M” nebo “L” a čísla 38 - 42, pořiďte jí velikost 6. A pokud nosí oblečení velikostí 44 a víc a písmena jsou XL a víc, pořiďte jí šátek velikosti 7.

Stále si nejste jistí? Napište nám na info@loktushe.cz nebo volejte 736776650, poradíme.

Proč to stojí tolik? Vždyť je to kus látky.

Přesně tak! Je to kus látky. Pořádný kus, abychom tak řekly. Navrhovaný, testovaný, tkaný, stříhaný a obšívaný v našem případě v České republice. Takže kromě toho, že šátek zachrání rodičům nervy, jeho koupí také podpoříte místní firmy, které dávají lidem práci.

Loktushe07

A jak je to teda s tím uzlováním? Je normální rodič vůbec schopen šátek použít?

No jasně. S šátkem Loktu She totiž dostanete parádní brožuru. Najdete v ní všechny informace, které jsou do začátku potřeba. Je tam velký plakát s podrobným návodem (na kterém jsou fotky opravdových lidí, žádné kresbičky  či figuríny) i hromada tipů, jak řešit případné problémové situace. 

Na našem webu najdete videonávody, jak šátek uvázat. Jsou od lektorky nošení dětí a obsahují všechny potřebné tipy pro to, aby se novopečeným rodičům vázání dařilo. Pokud pochybujete, podívejte se na video, jak uvázat základní úvaz Kříž s kapsou uvnitř.

Pokud video ani brožura nepomůže, máme na stránkách kontakty na lektorky nošení dětí - což jsou zkušené profesionálky, které už naučily vázat desítky až stovky lidí. Pokud budete chtít, naučí to i vás.

svetr na nošení dětí

Díky za pěkný článek. Moje žena/dcera/snacha... ale už šátek má (a ne jeden).

Pokud má vaše žena (dcera, snacha..) šátek nebo několik šátků a používá je, máte vyhráno. Za jeden navíc vás bude milovat. Protože šátek občas musí do pračky, takže se hodí náhradní. Asi jste si taky všimli, že ženám jedno tričko nestačí, protože by je to nudilo. No, a s šátkem je to stejné. Pro tuto příležitost doporučujeme například vybírat v kategorii šátků pro větší děti.

Možná se vám ale zdá, že vaše žena už fakt žádné další šátky nepotřebuje. Stejně jí můžete udělat radost: parádně ji zahřeje svetr z merino vlny, do kterého se vejde i s dítětem. Bude jim oběma teplo, nebude jim táhnout na krk ani na výstřih a budou vás milovat. 

Nezklameme vás ani v případě, že vaše má žena alergii na vlnu (to si dopředu zjistěte). Ženy s malými dětmi totiž potřebují hromadu tašek, batohů a batůžků. Čím větší a pohodlnější, tím lepší. Aby se tam vešly náhradní plíny, náhradní oblečení, svačinka, pití, nákup, motorka, plyšový pes a všechny další nezbytnosti. Dobře, s motorkou to možná přeháníme, s jistotou ale víme, že do našeho lok bagu se vejde velký notebook, bochník chleba, hrouda másla, lahev mléka a velký šanon. A pořád přitom vypadá elegantně. Případně můžete volit malý a lehounký batůžek z nepromokavého softshellu. A pokud ji v zimě studí nohy, doporučujeme příjemné a hřejivé návleky z merino vlny.

dámské návleky merino vlna