Merino vlna a její (kouzelné) vlastnosti

Proč ovcím merino neroste na zádech polyester, polyamid nebo bavlna? Inu, protože k přežití horkého léta i mrazivé zimy se hodí mnohem lépe vlna.

Proto ji milujeme i my a rádi a často ji používáme k výrobě šátků a oblečení pro dospělé i pro děti. Vlna má totiž řadu unikátních vlastností, pojďte nad nimi žasnout s námi. 

V zimě výborně hřeje - i mokrá

Vlákno merino vlny má kadeřavou strukturu, díky tomu kolem sebe udrží izolační vrstvu teplého vzduchu. Nejde totiž o vlákno samotné, spíš o vzduch, které se ho drží. Právě ten nás izoluje od okolního chladu. Tento vzduchový izolační polštář má ideální teplotu našeho těla. Hladká vlákna umělých materiálů toto tak dobře neumějí. Vlna navíc dobře pracuje s vlhkostí - je schopná ji díky své prodyšnosti odvést ve formě vodní páry právě díky vzduchu, který ji obklopuje. Vlákno vlny je prodyšné samo o sobě, na rozdíl od umělých materiálů, které jsou co se prodyšnosti týče odkázané pouze na prostory mezi jednotlivými vlákny. Navíc neodvádějí vlhkost ve formě vodní páry, ale až ve formě kapaliny. Není tedy jiné cesty, než se v nich zpotit do mokra.

Vlna je schopná nasáknout vlhkost v množství až 30% své hmotnosti v suchém stavu, aniž bychom měli pocit, že je mokrá. Proč se tohle všechno tolik hodí právě rodičů, kteří nosí své děti? Asi s nimi nebudete lézt na Mount Everest, bohatě stačí jít s nimi na obyčejnou procházku. Pokud se nezpotíte už při snaze celou smečku obléct a vypravit, nejspíš se vám to povede cestou, když nesete jedno dítě, druhé třeba táhnete na saních, na zádech máte batoh se svačinkou, náhradním oblečením, pitím, plínkami... však to znáte :) Jenže pak narazíte na první lákavou hromadu sněhu, u které prostojíte další hodinu, protože si na ní děti nadšeně hrají. Tady je ten důvod, proč se vyplatí volit jako oblečení vlnu: v syntetickém materiálu nebo třeba v bavlně v takové situaci mnohem snáz prochladnete. Vlna oproti tomu bude hřát dál vás i miminko.

Vlna má samočistící vlastnosti

Sen každého rodiče: oblečení, které znečistíte, a ono si to vyřeší samo bez praní. Vlákno merino vlny obsahuje lanolin, ovčí tuk, který nečistotu nepustí dovnitř do hloubky. Zůstane tedy na jemných chloupcích na povrchu, ze kterých ji můžete snadno šetrně odstranit. Nové technologie úpravy vlněného vlákna zároveň umožňují prát oblečení i šátky s vlnou v pračce.

Lanolin je mimochodem oblíbený i v kosmetice pro svou šetrnost k pokožce a schopnost podporovat její hojení při podráždění, vyrážkách a podobně.

Vlna nesmrdí

Vlákno vlny je zvenčí pokryté drobnými šupinkami, díky nimž se na jeho povrchu špatně drží a množí bakterie. Ty jsou důvodem, proč pot páchne - rozkládají totiž látky v něm uložené. V oblečení z merino vlny se bakterie neudrží, takže proto vydrží mnohem déle voňavé i bez praní.

Vlněné oblečení se navíc nemačká a drží tvar nehledě na to, jak moc zmuchlané ho hodíte do kouta.

Jak je to s tím kousáním?

Zapomeňte na škrábavé svetry z dětství, u kterých jste měli pocit, že vás snědí zaživa. Vlákno merino vlny je velmi jemné a ohebné, díky tomu je příjemné i na holou kůži. Je to ale individuální - jsou lidé, kterým vlna nedělá úplně dobře. Záleží tady i na jemnosti vlákna a jeho vlastnostech daných zpracovaním, ale i podmínkami, ve kterých ovce právě žijí. Pokud jste na vlnu citlivější, doporučujeme volit oblečení a šátky z velmi jemné merino vlny. To je třeba Bird Garden Onyx, kde se ultra jemné merino kombinuje s úžasným morušovým hedvábím. Výsledkem je nesmírně příjemný šátek, který pokožku doslova hladí.

Merino je navíc přirozené elastické vlákno, takže se vašemu tělu přizpůsobí i při pohybu. Šátky s merino vlnou nabízejí příjemnou diagonální pružnost, dobře se přizpůsobí vašemu dítěti a krásně rozloží jeho váhu na vašich ramenou a zádech. I tenčí šátky s merino vlnou jsou velmi pohodlné i na těžší děti.

Vlna je šetrná k přírodě

Merino je obnovitelný materiál - každý rok ovcím vyroste jemný kožíšek. Vlna je trvanlivá, při správné péči vám může sloužit dlouho, a v přírodě snadno rozložitelná. Protože je pro nás důležité i blaho ovcí, používáme pouze vlnu, která je mulesing free.

Z merino vlny pleteme například naše neobyčejné svetry na nošení dětí a pro těhotné. Seznamte se se všemi jejich vychytávkami: