Rhododendrons Hope: příběh naděje

Hope

Šátek, který přestál hurikán

Na barvách pro tohoto krasavce s výjimečným složením jsme se shodli výjimečně rychle - s jeho názvem to potom bylo o dost těžší. Nápadů bylo dost, ale žádný nám k němu neseděl.

Zatímco jsme přemýšleli (a stříhali a šili), odjela naše kamarádka a správkyně skupiny Uneseni Loktu Shí Markéta na Floridu - a do kufru si vybrala právě černorůžové rododendrony. Přemýšlení nad názvem jsme měli zpestřené fotkami rozjařených holek z letiště, z New Yorku, z Floridy...

1Pak se Markéta ozvala s tím, že se na ně řítí hurikán a že asi bude potřeba se evakuovat. Smysl pro humor ji nicméně neopouštěl, protože své hlášení doplnila odkazem na stejnojmennou píseň Dalibora Jandy. Začali jsme pravidelně sledovat zprávy o počasí a Markétiny průběžné reporty, v nichž psala, že to bude jako na chatě - bez vody a bez proudu - a že to s holkama určitě zvládnou. Poslaly i fotku skříně, do které se hodlaly zavřít.

Jak holky slíbily, tak splnily: řádění hurikánu i pobyt ve skříni přestály živé a zdravé a nám spadl kámen ze srdce.

Černorůžové rododendrony z evakuačního zavazadla si mezitím svůj název našly skoro samy: Hope - Naděje. Naděje, že ti, které máte rádi, přestojí nevlídnosti osudu, ať jsou kdekoli na světě.

Při sledování hurikánu Irma bylo zcela zjevné, že Spojené státy - na které byla upřená velká část mediální pozornosti - si s přírodní katastrofou dokážou vzhledem k lepší infrastruktuře a nesrovnatelně silnější ekonomice poradit mnohem lépe než vážněji postižené a výrazně chudší země v Karibiku. Rozhodli jsme se proto věnovat 5% z každého prodaného kusu Rhododendrons Hope na konto Klubu přátel Člověka v tísni, z něhož se mimo jiné uvolňují peníze pro okamžitou pomoc při humanitárních katastrofách.

Poslední kousek byl prodaný právě letos. Celkem to bylo 50 šátků různých velikostí. Na konci roku jsme mohli slib daný sobě i vám splnit.

Svět je krásné a někdy i nebezpečné místo a pomoc ve svízelné nebo dokonce zdraví a život ohrožující situaci potřebují mnozí. Rozhodli jsme se částku z prodeje navýšit a víc tak podpořit organizaci Člověk v tísni, resp. jejím prostřednictvím pomoct a dát naději těm, kteří to potřebují.

Loktu She, 2020